

SOS W STYLU TERIYAKI
Sos w stylu Teriyaki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych sosów pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni z mocno wyczuwalnym sezamem, imbirem i czosnkiem. Według niektórych pasuje absolutnie do wszystkiego. Sos jest leciuteńko pikantny, a imbir dodaje mu lekkości. Genialny do kurczaka czy wołowiny z grilla bądź z patelni.
Sposób przygotowania:
1. Usmaż na tłuszczu ulubiony dodatek: białe mięso, ryby bądź warzywa.
2. Dodaj nasz sos i smaż na małym ogniu 5-8 minut.
3. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Wartość energetyczna | 537/127 kcal |
Tłuszcz | 2,1 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 25 g |
w tym cukry | 25 g |
Białko | 1,6 g |
Sól | 2,2 g |
Składniki: woda, cukier, sos sojowy 9 % (woda, ziarno soi, pszenica, sól), sos sojowy ciemny 4,5 % (woda, sól, barwnik: karmel, cukier, odtłuszczone ziarno soi, pszenica), ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, czosnek 2,7 %, nasiona sezamu 2,1 %, sól, aromaty (zawierają gluten z pszenicy), fermentowany sos sojowy (zawiera gluten z pszenicy i soję), hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), cukier palony, puree z imbiru 0,5 %, olej sojowy, olej sezamowy, stabilizator: guma ksantanowa.
Sosy sojowe, czosnek, nasiona sezamu i puree z imbiru pochodzą z UE i spoza UE.