SOS MAROKAŃSKI
Sos marokański to nasza wariacja na temat kuchni marokańskiej na bazie pomidorów, mieszanki przypraw ras el hanout, papryki chilli czy pieprzu cayenne. Świetnie komponuje się z drobiem oraz kuskusem i kaszą bulgur.
Pikantny sos na bazie przetartych pomidorów i warzyw. Produkt pasteryzowany.
Sposób przygotowania:
1. Usmaż na tłuszczu ulubiony dodatek: białe mięso bądź warzywa.
2. Dodaj nasz sos i smaż na małym ogniu 5 – 8 minut.
3. Podawaj z kaszą kuskus lub bulgur.
Wartość energetyczna | 270/64 kcal |
Tłuszcz | 1,5 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 9,8 g |
w tym cukry | 7,3 g |
Białko | 1,8 g |
Sól | 1,18 g |
Składniki: przecier pomidorowy 32,5 %, pomidory 18,7 %, woda, cebula 8,7 %, papryka zielona 4,7 %, czosnek 3,6 %, cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, skrobia, papryka czerwona konserwowa, sól, mieszanka ras el hanout 1,5 % (sól, imbir, kardamon, cynamon, galangal, ekstrakty przypraw, aromaty), pasta harissa 1,4 % (ostra papryka, czosnek, kolendra, sól, kminek), czosnek suszony, błonnik cytrusowy, olej rzepakowy, koncentraty soków (z pomidora, marchwi, cebuli, pora, czosnku, lubczyku), przyprawy (w tym papryka chili i pieprz cayenne), naturalne aromaty, ekstrakty przypraw.
Produkt może zawierać: seler, soję, gluten (z pszenicy, z żyta), mleko łącznie z laktozą, jaja, gorczycę, nasiona sezamu.
SOS MAROKAŃSKI
Zobacz, jak możesz wykorzystać sosy “Makłowicz i Synowie” i jakie dania z nich przygotować.