PENNE
Makaron Penne to uwielbiany przez Włochów (i nie tylko!) typ pasty. A to za sprawą swojej sporej średnicy i specjalnemu żłobkowaniu makaronu, który sprawia, że sos dokładnie wypełnia cały makaron – zarówno jego wnętrze, jak i brzegi. Świetnie sprawdzi się również w zapiekankach makaronowych.
Sposób gotowania:
1.Do dużego garnka nalej wody w proporcji 1 litr na 100 gramów makaronu, nie zapomnij posolić wody.
2. Doprowadź wodę do wrzenia, wrzuć makaron i co jakiś czas mieszaj.
3.Pastę gotuj tak, aby była al dente i stawiała lekki opór zębom. Odcedź.
Trafila Al Bronzo. Pasta di Semola di Grano Duro
Metoda Trafila al bronzo, czyli procesowanie ciasta na makaron poprzez specjalne matryce wykonane z brązu, ma na celu nadanie makaronowi specjalnej porowatej struktury, dzięki której pasta świetnie wchłania sos. W połączeniu z najwyższej jakości pszenicą durum makaron “Makłowicz i Synowie” ugotowany al dente jest prawdziwie włoskim doświadczeniem.
Wartość energetyczna | 1495/353 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 72 g |
w tym cukry | 1,5 g |
Białko | 12 g |
Sól | <0,01 g |
PENNE
Dowiedz się więcej, co wyróżnia makarony “Makłowicz i Synowie” oraz jak powstają.